Reklāmas baneris

Kad sākt skābēt kāpostus ziemai un kā tos saglabāt līdz pavasarim

Skābēti kāposti gadsimtiem ilgi bijuši latviešu ziemas ēdienkartes pamats – veselīgi, sātīgi un ilgi uzglabājami. Tie satur C vitamīnu, šķiedrvielas un pienskābes baktērijas, kas stiprina imunitāti un uzlabo gremošanu. Bet kad īsti sākt skābēt, kā to pareizi darīt, un kā panākt, lai kāposti saglabātos kraukšķīgi līdz pat pavasarim?

Kad ir īstais laiks skābēšanai?

• Laiks: kāpostus visbiežāk sāk skābēt no septembra beigām līdz oktobra vidum, kad galviņas kļuvušas stingras, sulīgas un pilnībā nogatavojušās.
• Mēness fāze: tautā tic, ka kāposti vislabāk izdodas, ja skābēti augošā mēnesī – tad tie ilgāk saglabājas kraukšķīgi un nebojājas.
• Svarīgi: agrie kāposti skābēšanai neder, jo tie ir mīksti un ātri zaudē struktūru.

Kāpostu sagatavošana
1. Izvēlies stingras, veselīgas galviņas bez bojājumiem.
2. Noņem ārējās lapas, pārgriez kāpostu uz pusēm un izņem serdi.
3. Smalki sagriez vai sarīvē – jo vienmērīgāk, jo kraukšķīgāk!

Pamatrecepte kāpostu skābēšanai

Sastāvdaļas:
• 5 kg balto kāpostu
• 100 g sāls (ap 20 g uz 1 kg kāpostu)
• 2 burkāni (pēc izvēles)
• ķimenes vai upeņu lapas (pēc izvēles)

Pagatavošana:
1. Kāpostus un burkānus sagriez un liec lielā bļodā.
2. Pievieno sāli un kārtīgi samīci ar rokām, līdz izdalās sula.
3. Pa kārtām liec mucā vai stikla traukā, katru kārtu piespiežot.
4. Uzliec tīru šķīvi vai dēlīti, noslogo ar burku vai akmeni.
5. Atstāj siltumā (+18…+20 °C) uz 3–5 dienām rūgt, putiņas regulāri noņem.
6. Kad rūgšana beigusies, pārvieto vēsā vietā (+0…+5 °C).

Kā saglabāt kāpostus līdz pavasarim
• Temperatūra: pagrabs vai vēsa telpa 0…+5 °C.
• Trauks: tradicionāli mucā, bet der arī stikla burkas vai plastmasas trauki ar vāku.
• Svarīgākais: kāpostiem jābūt pārklātiem ar pašu sulu. Ja tās pietrūkst, pielej sālītu, vārītu un atdzesētu ūdeni (apm. 1 ēdk. sāls uz 1 l ūdens).

Mājas receptes dažādām gaumēm

  1. Klasiskie skābētie kāposti ar ķimenēm
    • Kāposti un sāls proporcijā 20 g uz 1 kg.
    • Ķimenes aromātam un siltumam.

  2. Kāposti ar burkāniem un upeņu lapām
    • Rīvēti burkāni saldenumam.
    • Upeņu lapas piešķir aromātu un palīdz saglabāt kraukšķīgumu.

  3. Dzērveņu un medus kāposti
    • Dzērvenes (ap 200 g uz 5 kg kāpostu).
    • 1–2 ēdk. medus saldenumam un papildu vitamīniem.

  4. Pikantie kāposti
    • Kāposti, burkāni, ķiploks un pāris šķēlīšu čili pipara.
    • Piešķir asumu un enerģiju ziemai.

Kad kāposti gatavi ēšanai?
• Pirmās porcijas var nogaršot jau pēc 5–7 dienām.
• Pilnīgi gatavi un nogatavināti – pēc 2–3 nedēļām vēsā vietā.

Noderīgi padomi
• Nelieto jodētu sāli – tas traucē rūgšanai.
• Visiem traukiem jābūt tīriem.
• Baltas putas vai plēvīte uz virsmas ir normāla rūgšanas pazīme – tās vienkārši noņem.

Skābēšana nav tikai praktisks darbs – tā ir tradīcija, kas vieno ģimeni. Rudens vakari ar kopīgu kāpostu griešanu un mucas piepildīšanu ir notikums, kas paliek atmiņā, bet garšas – līdz pat pavasarim.

📣 Vai raksts bija noderīgs? Dalies tālāk!

✅ Saite nokopēta!

Atstāt komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Dārza instrumentu kopšana un uzglabāšana ziemai

Kad dārza sezona noslēdzas, darbs ar zemi pārvēršas par rūpēm par instrumentiem. Rudenī un ziemā, kad tie vairs netiek lietoti, ...

Kā pasargāt augus no sala un grauzējiem?

Rudens beigas un ziema dārzniekiem nozīmē ne tikai atpūtu, bet arī rūpes par to, lai augi droši pārziemotu. Sala un ...

Zaļmēslojums – kāpēc to sēt un tieši rudenī?

Katram dārzam laiku pa laikam nepieciešama atpūta un augsnes atjaunošana. Viena no dabiskākajām un efektīvākajām metodēm tam ir zaļmēslojums – ...

Augsnes uzlabošana ar dabīgiem līdzekļiem – humuss, pelni, kūdra

Veselīga augsne ir jebkura dārza pamats. Tā nodrošina augiem barības vielas, gaisu un mitrumu, ļauj saknēm attīstīties un veido vidi, ...

Kā pareizi ierīkot komposta kaudzi pirms ziemas

Rudens ir ideāls laiks, lai sakārtotu dārzu un sagatavotu to ziemai. Lapu kaudzes, zāles atliekas, dārzeņu laksti un virtuves atkritumi ...

5 rudens dārza darbi, kas palīdzēs pavasarī ietaupīt laiku un spēku

Rudens bieži tiek uztverts kā dārza “noslēguma sezona”, taču gudrs dārznieks zina – šis ir sākums nākamajam gadam. Oktobris Latvijā ...

Rudens ražas pēdējais vākums: ko nedrīkst atstāt dobēs pirms salnām

Rudens Latvijā ienāk strauji, un jau oktobra sākumā dārzniekiem jāsāk domāt par pirmo salnu tuvošanos. Lai nepaliktu bez ražas un ...

Ko vēl var paspēt iestādīt oktobra sākumā?

Oktobra sākums ir laiks, kad daudzi dārznieki sāk domāt par ziemu un nākamās sezonas plāniem. Tomēr — pat oktobra sākumā ...

Ābolu ievārījums mājās – gardas receptes katrai gaumei

Āboli ir vieni no visdaudzpusīgākajiem rudens augļiem, kas pieejami gandrīz katrā dārzā Latvijā. Kad grozi pilni ar smaržīgiem āboliem, bieži ...

Kādus dārzeņus un kad vākt? Rudens ražas ceļvedis Latvijas dārzam

Rudens Latvijā ir pats bagātākais laiks dārzā – dobes pilnas ar gataviem dārzeņiem, augļiem un garšaugiem. Tomēr bieži rodas jautājums: ...
Scroll to Top