
Āboli ir vieni no visdaudzpusīgākajiem rudens augļiem, kas pieejami gandrīz katrā dārzā Latvijā. Kad grozi pilni ar smaržīgiem āboliem, bieži rodas jautājums – ko darīt ar tik lielu ražu? Viens no gardākajiem un praktiskākajiem risinājumiem ir mājās gatavots ābolu ievārījums. Tas ir salds, aromātisks un lieliski noder gan pie pankūkām, gan pīrāgiem, gan vienkārši uz svaigas maizes šķēles.
Turklāt ābolu ievārījums nav tikai gardums ziemai – tas ir arī veids, kā saglabāt vasaras un rudens garšu burciņās, lai jebkurā laikā varētu sajust siltuma un mājīguma pieskārienu. Āboli lieliski sader ar dažādām garšvielām un citiem augļiem, tāpēc iespējas ir ļoti plašas. Šeit piedāvātas trīs pārbaudītas un reālas receptes, kas iepriecinās gan klasikas cienītājus, gan tos, kuri vēlas nedaudz neparastāku garšu.
Klasiskais ābolu ievārījums
Šī ir visvienkāršākā un drošākā recepte, kas derēs ikvienam, kurš pirmo reizi ķeras pie ievārījuma gatavošanas. Rezultāts būs maigs, salds un ļoti ābolīgs.
Nepieciešams:
• 2 kg ābolu
• 1 kg cukura
• 1 citrona sula
• 200 ml ūdens
Pagatavošana:
Ābolus nomizo, izgriež serdes un sagriež nelielos gabaliņos. Katlā ielej ūdeni un liek tajā ābolus. Vāra uz lēnas uguns, līdz gabali kļūst mīksti un viegli sašķīst. Tad pievieno cukuru un citronu sulu, rūpīgi samaisa un turpina vārīt, ik pa laikam apmaisot, līdz masa kļūst bieza un spīdīga.
Karsto ievārījumu pilda sterilizētās burciņās, aizvāko un apgriež ar vāciņu uz leju, lai noslēgtos. Šis klasiskais ābolu ievārījums ir lieliski piemērots brokastu galdam un arī konditorejas izstrādājumiem.
Ābolu ievārījums ar kanēli un vaniļu
Tiem, kas vēlas nedaudz garšvielu siltuma, šī recepte būs īsts atradums. Kanēlis un vaniļa piešķir ievārījumam īpašu aromātu, kas ziemas vakaros liek justies mājīgi.
Nepieciešams:
• 2 kg saldskābu ābolu
• 1,2 kg cukura
• 1 tējkarote kanēļa pulvera vai 1 kanēļa standziņa
• 1 vaniļas pāksts vai 1 tējkarote vaniļas cukura
• 150 ml ūdens
Pagatavošana:
Ābolus sagatavo tāpat kā klasiskajā receptē – nomizo, sagriež un liek katlā ar ūdeni. Kad āboli kļuvuši mīksti, tos sablendē ar rokas blenderi, lai iegūtu viendabīgu masu. Pievieno cukuru, kanēli un vaniļu, tad turpina vārīt, līdz ievārījums sabiezē un kļūst samtains.
Burciņās pildīts, šis ievārījums kļūst par īstu svētku garšu. Īpaši labi tas sader ar pankūkām, biezpiena plācenīšiem vai kā pildījums rauga kārtainajiem pīrādziņiem. Vaniļas maigums un kanēļa siltums padara šo ābolu ievārījumu neatvairāmu.
Ābolu ievārījums ar ingveru un citronu
Ja vēlies nedaudz asuma un svaiguma, izmēģini ābolu ievārījumu ar ingveru. Tas ir lieliski piemērots tiem, kuriem patīk mazliet eksotiskākas garšas un kas novērtē vitamīnu bagātību.
Nepieciešams:
• 2 kg ābolu
• 1 kg cukura
• 50 g svaiga ingvera saknes
• 2 citronu sula un miziņa
• 200 ml ūdens
Pagatavošana:
Ābolus sagatavo kā ierasts – nomizo un sagriež gabaliņos. Ingveru nomizo un sarīvē smalki. Katlā liek ābolus ar ūdeni un vāra, līdz tie kļūst mīksti. Tad pievieno sarīvēto ingveru, citronu sulu un sarīvētu miziņu. Pievieno cukuru un maisa, līdz ievārījums sāk sabiezēt.
Šis ievārījums izceļas ar īpašu svaigumu un nelielu pikantumu. Tas lieliski garšo ne tikai ar desertiem, bet arī kopā ar sieriem vai kā piedeva ceptai gaļai. Ja meklē ko neparastāku, šī recepte noteikti jāizmēģina.
Padomi perfektam ābolu ievārījumam
Lai ievārījums izdotos garšīgs un ilgi uzglabātos, svarīgi ievērot dažus knifus. Vienmēr izmanto tikai tīrus un nebojātus augļus. Burciņas pirms pildīšanas sterilizē verdošā ūdenī vai cepeškrāsnī. Ja vēlies mazāk cukura, vari izmantot pektīna pulveri vai citrona sulu, lai ievārījums sabiezētu. Tāpat neaizmirsti, ka ievārījuma konsistence kļūs biezāka, kad tas atdzisīs, tāpēc nevajag pārvārīt.
Ābolu ievārījums ir viens no tiem gardumiem, kas vienmēr atgādina par bērnību, rudens ābolu dārziem un mājīgām vakariņām ģimenes lokā. Tas ir vienkāršs, bet reizē īpašs veids, kā saglabāt rudens garšas burciņā. Vai izvēlēsies klasisku, aromātisku ar kanēli un vaniļu vai arī drosmīgāku ar ingveru un citronu – katrs ievārījums būs kā mazs prieks ziemas dienās.
Mājas ābolu ievārījums ne tikai garšo lieliski, bet arī piešķir ēdieniem dvēseli. Tas ir kā siltuma un rūpju apliecinājums, kas noder gan dāvanām, gan ģimenes galdam. Saglabā rudens bagātību burciņās un izbaudi to visa gada garumā.