
Kabači jeb cukīni ir viena no ražīgākajām dārza kultūrām – reizēm šķiet, ka tie aug ātrāk, nekā paspējam tos izmantot. Ja raža ir īpaši liela, var būt grūti saprast, ko ar tiem iesākt. Taču kabači ir ārkārtīgi daudzpusīgi – tos var izmantot gan ikdienas ēdienos, gan sagatavot ziemai. Šajā rakstā piedāvājam idejas, receptes un padomus, kā kabačus izmantot pilnvērtīgi.
Kāpēc ir vērts izmantot lielos kabačus?
Lieli kabači nav tik maigi kā jaunie, taču arī tiem ir savas priekšrocības:
- Tie ir lieliski piemēroti pildīšanai.
- Tos var sarīvēt un izmantot cepumos vai pankūkās.
- Var konservēt vai sasaldēt ziemai.
- Lielie kabači dod daudz izejvielas vienā reizē.
Vienīgais mīnuss – tiem parasti ir biezāka miza un vairāk sēklu, tāpēc tos vēlams nomizot un izņemt sēklotni.
Vienkāršas un gardas kabaču receptes
1. Kabaču plācenīši
Sastāvdaļas:
- 2 glāzes rīvēta kabača (bez mizas un sēklām)
- 1 ola
- 3 ēd.k. miltu
- 1/2 tējk. sāls
- ķiploks, dilles vai citas garšvielas pēc garšas
Pagatavošana:
- Sarīvē kabaci un nosusini lieko šķidrumu.
- Pievieno olu, miltus un garšvielas.
- Cep uz pannas no abām pusēm līdz zeltaini brūni.
- Pasniedz ar krējumu vai mērci.
2. Pildīti kabači
Sastāvdaļas:
- 1 liels kabacis
- 300 g maltas gaļas vai sēņu
- sīpols, ķiploks, burkāns
- sāls, pipari, garšvielas
- siers pārkaisīšanai
Pagatavošana:
- Sagriez kabaci gareniski un izgreb vidu.
- Pannā apcep malto gaļu ar dārzeņiem un garšvielām.
- Pildi kabaci ar masu, pārkaisi ar sieru.
- Cep krāsnī 180 °C apmēram 30–40 minūtes.
3. Kabaču ievārījums ar citronu un ingveru
Sastāvdaļas:
- 1 kg kabaču (nomizoti un sagriezti kubiņos)
- 600 g cukura
- 1 citrons (sula un miziņa)
- 1 tējk. rīvēta ingvera (pēc izvēles)
Pagatavošana:
- Visu sajauc un atstāj uz pāris stundām, lai izdalās sula.
- Vāri uz lēnas uguns, līdz masa sabiezē.
- Pildi tīrās burkās un aizvāko.
Kā uzglabāt kabačus ziemai?
- Sasaldēšana
- Sarīvē vai sagriez gabaliņos.
- Nosusini lieko šķidrumu.
- Ievieto porciju maisiņos un sasaldē.
- Konservēšana
- Marinē ar burkāniem un sīpoliem.
- Gatavo kabaču salātus vai lečo.
- Žāvēšana
- Sagrieztus kabaču gabaliņus var kaltēt žāvētājā vai krāsnī ar ventilāciju. Tos vēlāk var izmantot zupās vai sautējumos.
Citi noderīgi ieteikumi
- Pievieno kabačus citos ēdienos: Pievieno rīvētus kabačus mīklai, piemēram, maizei, kēksam vai pat lazanjai.
- Dāvini draugiem vai radiem: Svaigi kabači ir lielisks dārza labums, ko dalīt.
- Izmanto dzīvnieku barībā: Sarīvēti kabači ir labs papildinājums mājputnu vai trušu ēdienkartē.
- Pārvērt par dabīgu kosmētiku: Kabaču biezeni var izmantot kā sejas masku sausai ādai – nomierina un mitrina.
Kabaču pārpilnība nav problēma, bet iespēja eksperimentēt ar ēdieniem un uzglabāšanas metodēm. Ar nedaudz izdomas kabači kļūst par vērtīgu sastāvdaļu gan ikdienas ēdienkartē, gan ziemas krājumos. Neatkarīgi no tā, vai izvēlies cept, konservēt, sasaldēt vai dalīt, kabači noteikti nenonāks zudumā.