Reklāmas baneris

Ko iesākt ar lielo kabaču daudzumu? Receptes, uzglabāšana un noderīgi padomi

Kabači jeb cukīni ir viena no ražīgākajām dārza kultūrām – reizēm šķiet, ka tie aug ātrāk, nekā paspējam tos izmantot. Ja raža ir īpaši liela, var būt grūti saprast, ko ar tiem iesākt. Taču kabači ir ārkārtīgi daudzpusīgi – tos var izmantot gan ikdienas ēdienos, gan sagatavot ziemai. Šajā rakstā piedāvājam idejas, receptes un padomus, kā kabačus izmantot pilnvērtīgi.

Kāpēc ir vērts izmantot lielos kabačus?

Lieli kabači nav tik maigi kā jaunie, taču arī tiem ir savas priekšrocības:

  • Tie ir lieliski piemēroti pildīšanai.
  • Tos var sarīvēt un izmantot cepumos vai pankūkās.
  • Var konservēt vai sasaldēt ziemai.
  • Lielie kabači dod daudz izejvielas vienā reizē.

Vienīgais mīnuss – tiem parasti ir biezāka miza un vairāk sēklu, tāpēc tos vēlams nomizot un izņemt sēklotni.

Vienkāršas un gardas kabaču receptes

1. Kabaču plācenīši

Sastāvdaļas:

  • 2 glāzes rīvēta kabača (bez mizas un sēklām)
  • 1 ola
  • 3 ēd.k. miltu
  • 1/2 tējk. sāls
  • ķiploks, dilles vai citas garšvielas pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Sarīvē kabaci un nosusini lieko šķidrumu.
  2. Pievieno olu, miltus un garšvielas.
  3. Cep uz pannas no abām pusēm līdz zeltaini brūni.
  4. Pasniedz ar krējumu vai mērci.

2. Pildīti kabači

Sastāvdaļas:

  • 1 liels kabacis
  • 300 g maltas gaļas vai sēņu
  • sīpols, ķiploks, burkāns
  • sāls, pipari, garšvielas
  • siers pārkaisīšanai

Pagatavošana:

  1. Sagriez kabaci gareniski un izgreb vidu.
  2. Pannā apcep malto gaļu ar dārzeņiem un garšvielām.
  3. Pildi kabaci ar masu, pārkaisi ar sieru.
  4. Cep krāsnī 180 °C apmēram 30–40 minūtes.

3. Kabaču ievārījums ar citronu un ingveru

Sastāvdaļas:

  • 1 kg kabaču (nomizoti un sagriezti kubiņos)
  • 600 g cukura
  • 1 citrons (sula un miziņa)
  • 1 tējk. rīvēta ingvera (pēc izvēles)

Pagatavošana:

  1. Visu sajauc un atstāj uz pāris stundām, lai izdalās sula.
  2. Vāri uz lēnas uguns, līdz masa sabiezē.
  3. Pildi tīrās burkās un aizvāko.

Kā uzglabāt kabačus ziemai?

  1. Sasaldēšana
    • Sarīvē vai sagriez gabaliņos.
    • Nosusini lieko šķidrumu.
    • Ievieto porciju maisiņos un sasaldē.
  2. Konservēšana
    • Marinē ar burkāniem un sīpoliem.
    • Gatavo kabaču salātus vai lečo.
  3. Žāvēšana
    • Sagrieztus kabaču gabaliņus var kaltēt žāvētājā vai krāsnī ar ventilāciju. Tos vēlāk var izmantot zupās vai sautējumos.

Citi noderīgi ieteikumi

  • Pievieno kabačus citos ēdienos: Pievieno rīvētus kabačus mīklai, piemēram, maizei, kēksam vai pat lazanjai.
  • Dāvini draugiem vai radiem: Svaigi kabači ir lielisks dārza labums, ko dalīt.
  • Izmanto dzīvnieku barībā: Sarīvēti kabači ir labs papildinājums mājputnu vai trušu ēdienkartē.
  • Pārvērt par dabīgu kosmētiku: Kabaču biezeni var izmantot kā sejas masku sausai ādai – nomierina un mitrina.

Kabaču pārpilnība nav problēma, bet iespēja eksperimentēt ar ēdieniem un uzglabāšanas metodēm. Ar nedaudz izdomas kabači kļūst par vērtīgu sastāvdaļu gan ikdienas ēdienkartē, gan ziemas krājumos. Neatkarīgi no tā, vai izvēlies cept, konservēt, sasaldēt vai dalīt, kabači noteikti nenonāks zudumā.

📣 Vai raksts bija noderīgs? Dalies tālāk!

✅ Saite nokopēta!

Atstāt komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Dārza instrumentu kopšana un uzglabāšana ziemai

Kad dārza sezona noslēdzas, darbs ar zemi pārvēršas par rūpēm par instrumentiem. Rudenī un ziemā, kad tie vairs netiek lietoti, ...

Kā pasargāt augus no sala un grauzējiem?

Rudens beigas un ziema dārzniekiem nozīmē ne tikai atpūtu, bet arī rūpes par to, lai augi droši pārziemotu. Sala un ...

Zaļmēslojums – kāpēc to sēt un tieši rudenī?

Katram dārzam laiku pa laikam nepieciešama atpūta un augsnes atjaunošana. Viena no dabiskākajām un efektīvākajām metodēm tam ir zaļmēslojums – ...

Augsnes uzlabošana ar dabīgiem līdzekļiem – humuss, pelni, kūdra

Veselīga augsne ir jebkura dārza pamats. Tā nodrošina augiem barības vielas, gaisu un mitrumu, ļauj saknēm attīstīties un veido vidi, ...

Kā pareizi ierīkot komposta kaudzi pirms ziemas

Rudens ir ideāls laiks, lai sakārtotu dārzu un sagatavotu to ziemai. Lapu kaudzes, zāles atliekas, dārzeņu laksti un virtuves atkritumi ...

5 rudens dārza darbi, kas palīdzēs pavasarī ietaupīt laiku un spēku

Rudens bieži tiek uztverts kā dārza “noslēguma sezona”, taču gudrs dārznieks zina – šis ir sākums nākamajam gadam. Oktobris Latvijā ...

Rudens ražas pēdējais vākums: ko nedrīkst atstāt dobēs pirms salnām

Rudens Latvijā ienāk strauji, un jau oktobra sākumā dārzniekiem jāsāk domāt par pirmo salnu tuvošanos. Lai nepaliktu bez ražas un ...

Ko vēl var paspēt iestādīt oktobra sākumā?

Oktobra sākums ir laiks, kad daudzi dārznieki sāk domāt par ziemu un nākamās sezonas plāniem. Tomēr — pat oktobra sākumā ...

Ābolu ievārījums mājās – gardas receptes katrai gaumei

Āboli ir vieni no visdaudzpusīgākajiem rudens augļiem, kas pieejami gandrīz katrā dārzā Latvijā. Kad grozi pilni ar smaržīgiem āboliem, bieži ...

Kādus dārzeņus un kad vākt? Rudens ražas ceļvedis Latvijas dārzam

Rudens Latvijā ir pats bagātākais laiks dārzā – dobes pilnas ar gataviem dārzeņiem, augļiem un garšaugiem. Tomēr bieži rodas jautājums: ...
Scroll to Top