
Septembris ir pēdējais aktīvais tomātu mēnesis Latvijas dārzos. Dienas kļūst īsākas un vēsākas, naktīs parādās rudens rasa un migla, kas palielina slimību riskus. Lai nezaudētu vērtīgo ražu, ir svarīgi zināt, kā pareizi novākt, nogatavināt un izmantot zaļos tomātus.
Ražas vākšana septembrī
• Vāc regulāri – gatavos tomātus ieteicams novākt ik pārdienas, lai tie nepārgatavojas un nesaplaisā.
• Pēdējie augļi – septembra vidū parasti vairs neveidojas jauni augļi, tāpēc var noplūkt virsotnes (nogriezt galotnes), lai augs visu spēku velta esošajai ražai.
• Aizsardzība pret slimībām – mitrs un vēss laiks veicina brūno puvi, tāpēc bojātās lapas un augļus ieteicams savlaicīgi novākt.
Kā nogatavināt nenogatavojušos tomātus?
Ja septembrī uz krūma vēl daudz zaļu vai pusgatavu augļu, tos var nogatavināt arī pēc novākšanas.
• Telpā – ieliec tomātus kastē vai grozā 1–2 kārtās un turi +18…+22 °C temperatūrā.
• Papīra maisiņā ar ābolu – āboli izdala etilēngāzi, kas paātrina tomātu nogatavošanos.
• Uz palodzes – gaismā tie kļūst sarkani ātrāk, taču var kļūt mazliet mīkstāki.
• Pagrabā – ja vēlies, lai nogatavojas lēnām, turi +12…+15 °C temperatūrā, tad tie būs gatavi pat vairākas nedēļas vēlāk.
Ko darīt ar zaļajiem tomātiem?
Ne visi tomāti paspēj nogatavoties, bet arī zaļie ir vērtīgi – gan virtuvē, gan pārstrādei.
• Konservēšanai – marinēti zaļie tomāti ir īsts rudens gardums.
• Ēdienos – var cept krāsnī, izmantot mērcēs vai sautējumos.
• Salātos – kraukšķīgi zaļie tomāti labi sader ar sīpoliem un skābu mērci.
• Padoms – nelieto pilnīgi cietus, nesasniegušus augļus ar rūgtu garšu, bet izvēlies tādus, kas jau sāk bālēt vai kļūt dzeltenīgi.
Padomi veiksmīgai sezonas noslēgšanai
• Septembrī vairs nelaisti tomātus pārāk bieži – liekais mitrums veicina slimības.
• Pēc lielāko augļu novākšanas sīkākos labāk noplūkt un izmantot zaļos.
• Siltumnīcā paturi vēdināšanu, lai neveidojas mitrums.
Šī gan ir ļoti noderīga informācija. Tieši domāju ko darīt ar zaļajiem tomātiem. Paldies raksta autoram.