Reklāmas baneris

Tomāti septembrī – ražas vākšana, nogatavināšana un zaļo tomātu izmantošana

Septembris ir pēdējais aktīvais tomātu mēnesis Latvijas dārzos. Dienas kļūst īsākas un vēsākas, naktīs parādās rudens rasa un migla, kas palielina slimību riskus. Lai nezaudētu vērtīgo ražu, ir svarīgi zināt, kā pareizi novākt, nogatavināt un izmantot zaļos tomātus.

Ražas vākšana septembrī
• Vāc regulāri – gatavos tomātus ieteicams novākt ik pārdienas, lai tie nepārgatavojas un nesaplaisā.
• Pēdējie augļi – septembra vidū parasti vairs neveidojas jauni augļi, tāpēc var noplūkt virsotnes (nogriezt galotnes), lai augs visu spēku velta esošajai ražai.
• Aizsardzība pret slimībām – mitrs un vēss laiks veicina brūno puvi, tāpēc bojātās lapas un augļus ieteicams savlaicīgi novākt.

Kā nogatavināt nenogatavojušos tomātus?

Ja septembrī uz krūma vēl daudz zaļu vai pusgatavu augļu, tos var nogatavināt arī pēc novākšanas.
• Telpā – ieliec tomātus kastē vai grozā 1–2 kārtās un turi +18…+22 °C temperatūrā.
• Papīra maisiņā ar ābolu – āboli izdala etilēngāzi, kas paātrina tomātu nogatavošanos.
• Uz palodzes – gaismā tie kļūst sarkani ātrāk, taču var kļūt mazliet mīkstāki.
• Pagrabā – ja vēlies, lai nogatavojas lēnām, turi +12…+15 °C temperatūrā, tad tie būs gatavi pat vairākas nedēļas vēlāk.

Ko darīt ar zaļajiem tomātiem?

Ne visi tomāti paspēj nogatavoties, bet arī zaļie ir vērtīgi – gan virtuvē, gan pārstrādei.
• Konservēšanai – marinēti zaļie tomāti ir īsts rudens gardums.
• Ēdienos – var cept krāsnī, izmantot mērcēs vai sautējumos.
• Salātos – kraukšķīgi zaļie tomāti labi sader ar sīpoliem un skābu mērci.
• Padoms – nelieto pilnīgi cietus, nesasniegušus augļus ar rūgtu garšu, bet izvēlies tādus, kas jau sāk bālēt vai kļūt dzeltenīgi.

Padomi veiksmīgai sezonas noslēgšanai
• Septembrī vairs nelaisti tomātus pārāk bieži – liekais mitrums veicina slimības.
• Pēc lielāko augļu novākšanas sīkākos labāk noplūkt un izmantot zaļos.
• Siltumnīcā paturi vēdināšanu, lai neveidojas mitrums.

📣 Vai raksts bija noderīgs? Dalies tālāk!

✅ Saite nokopēta!

1 komentāri par “Tomāti septembrī – ražas vākšana, nogatavināšana un zaļo tomātu izmantošana”

Atstāt komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Dārza instrumentu kopšana un uzglabāšana ziemai

Kad dārza sezona noslēdzas, darbs ar zemi pārvēršas par rūpēm par instrumentiem. Rudenī un ziemā, kad tie vairs netiek lietoti, ...

Kā pasargāt augus no sala un grauzējiem?

Rudens beigas un ziema dārzniekiem nozīmē ne tikai atpūtu, bet arī rūpes par to, lai augi droši pārziemotu. Sala un ...

Zaļmēslojums – kāpēc to sēt un tieši rudenī?

Katram dārzam laiku pa laikam nepieciešama atpūta un augsnes atjaunošana. Viena no dabiskākajām un efektīvākajām metodēm tam ir zaļmēslojums – ...

Augsnes uzlabošana ar dabīgiem līdzekļiem – humuss, pelni, kūdra

Veselīga augsne ir jebkura dārza pamats. Tā nodrošina augiem barības vielas, gaisu un mitrumu, ļauj saknēm attīstīties un veido vidi, ...

Kā pareizi ierīkot komposta kaudzi pirms ziemas

Rudens ir ideāls laiks, lai sakārtotu dārzu un sagatavotu to ziemai. Lapu kaudzes, zāles atliekas, dārzeņu laksti un virtuves atkritumi ...

5 rudens dārza darbi, kas palīdzēs pavasarī ietaupīt laiku un spēku

Rudens bieži tiek uztverts kā dārza “noslēguma sezona”, taču gudrs dārznieks zina – šis ir sākums nākamajam gadam. Oktobris Latvijā ...

Rudens ražas pēdējais vākums: ko nedrīkst atstāt dobēs pirms salnām

Rudens Latvijā ienāk strauji, un jau oktobra sākumā dārzniekiem jāsāk domāt par pirmo salnu tuvošanos. Lai nepaliktu bez ražas un ...

Ko vēl var paspēt iestādīt oktobra sākumā?

Oktobra sākums ir laiks, kad daudzi dārznieki sāk domāt par ziemu un nākamās sezonas plāniem. Tomēr — pat oktobra sākumā ...

Ābolu ievārījums mājās – gardas receptes katrai gaumei

Āboli ir vieni no visdaudzpusīgākajiem rudens augļiem, kas pieejami gandrīz katrā dārzā Latvijā. Kad grozi pilni ar smaržīgiem āboliem, bieži ...

Kādus dārzeņus un kad vākt? Rudens ražas ceļvedis Latvijas dārzam

Rudens Latvijā ir pats bagātākais laiks dārzā – dobes pilnas ar gataviem dārzeņiem, augļiem un garšaugiem. Tomēr bieži rodas jautājums: ...
Scroll to Top