
Rudens Latvijā ienāk strauji, un jau oktobra sākumā dārzniekiem jāsāk domāt par pirmo salnu tuvošanos. Lai nepaliktu bez ražas un nenobēdātos par izniekoto darbu, ir svarīgi zināt, kurus augus noteikti jānovāc pirms aukstuma iestāšanās. Šajā rakstā apkopoti padomi, kas palīdzēs saglabāt ražu un pagarināt dārza baudīšanu arī rudenī.
Kāpēc svarīgi novākt ražu pirms salnām?
Pirmās salnas var pienākt negaidīti – reizēm pat jau septembra beigās. Aukstums ne tikai sabojā augļu un dārzeņu garšu, bet arī padara tos nepiemērotus glabāšanai. Piemēram, apsaluši tomāti vai kabači ātri pūst, bet gurķi kļūst rūgti un mīksti. Tāpēc laicīga ražas novākšana ir galvenais nosacījums kvalitatīvai uzglabāšanai ziemai.
Dārzeņi, kurus obligāti jānovāc pirms pirmajām salnām
Tomāti
• Neatkarīgi no tā, vai tomāti vēl zaļi vai jau sārtojas, tos jānovāc pirms nakts temperatūra nokrīt zem nulles.
• Zaļos tomātus var nogatavināt istabā vai siltumnīcā, ievietojot kastēs un pārklājot ar avīzi.
Gurķi
• Gurķi ir ļoti jutīgi pret aukstumu. Pat +2…+3 °C naktī var sabojāt ražu.
• Ja vēl ir nenovākti gurķi, tos labāk savākt un izmantot svaigā veidā vai marinēt.
Kabači un cukini
• Ja nakts temperatūra tuvojas nullei, kabači sāk ciest no salnas.
• Labāk tos novākt laicīgi – ja tie vēl mazi, tos var izmantot svaigā veidā, lielākos – uzglabāt vēsā vietā.
Pupiņas un zirņi
• Nenogatavojušās pupiņas var zaudēt garšu un kļūt cietas.
• Zirņi arī nav izturīgi pret salnām, tādēļ ražu ieteicams pabeigt savlaicīgi.
Paprika un čili
• Paprika, tāpat kā tomāti, nepieļauj salnu.
• Labāk tos novākt vēl zaļus un likt nogatavināt iekštelpās.
Augļi un ogas, ko vēl paspēt ievākt
Āboli
• Vēlās šķirnes āboliem salnas nav tik bīstamas, bet ilgstošs aukstums var ietekmēt glabāšanās kvalitāti.
• Ābolus novāc uzmanīgi, nebojājot mizas.
Bumbieri
• Bumbieri jānovāc vēl pirms tie kļūst pārāk mīksti un krīt paši no koka. Salnas paātrina bojāšanos.
Vīnogas
• Ja prognozē salnas, vīnogas ieteicams novākt pat tad, ja tās vēl nav pilnībā nogatavojušās.
• Pēc novākšanas ogas var izmantot sulām vai ievārījumiem.
Sakņaugi, kas var palikt dobē
Ne visus dārzeņus jāsteidzas izrakt. Daļa sakņaugu iztur pirmās salnas un pat kļūst garšīgāki.
• Burkāni – neliela salna var pat pastiprināt saldumu.
• Bietes – panes nelielu aukstumu, bet jānovāc pirms zemes sasalšanas.
• Kāposti – vēlā šķirne var stāvēt dobē vēl oktobra beigās.
• Topinambūri – mierīgi paliek zemē līdz ziemai.
Kā uzglabāt ražu pēc novākšanas?
1. Tomātus un papriku – nogatavināt istabā +18…+20 °C.
2. Kabačus un ķirbjus – glabāt sausā, vēsā telpā (+10…+15 °C).
3. Ābolus un bumbierus – šķirot, nebojātos likt kastēs vēsā pagrabā (+2…+4 °C).
4. Burkānus, bietes – uzglabāt mitrās smiltīs pagrabā, lai saglabātos svaigums.
Padomi ražas saglabāšanai ilgāk
• Regulāri pārskatīt glabātavu un izņemt bojātos augļus.
• Izmantot stikla burkas marinējumiem un ievārījumiem – tā raža kalpos līdz pavasarim.
• Daļu dārzeņu var arī sasaldēt – īpaši papriku, zaļumus un pupiņas.
Rudens dārzs prasa pēdējo piepūli – savākt un saglabāt visu, kas audzis vasarā. Tomāti, gurķi, kabači, pupiņas un paprika ir pirmie, ko jāglābj no salnām, savukārt sakņaugi un kāposti var paciest vēl kādu vēsāku nakti. Gudri novākta un pareizi uzglabāta raža ļaus baudīt paša dārza labumus līdz pat ziemas vidum.