
Melnais rutks (Raphanus sativus var. niger) ir viens no tiem senajiem dārzeņiem, kuru vērtīgās īpašības bieži vien tiek nepelnīti aizmirstas. Tas ir ne tikai spēcīgs dabisks līdzeklis dažādu veselības problēmu profilaksei, bet arī interesants un daudzpusīgs produkts kulinārijā.
Kas ir melnais rutks?
Melnais rutks ir sakņaugs ar biezu, tumši brūnu vai gandrīz melnu mizu un baltu, kraukšķīgu iekšpusi. Tas pieder pie krustziežu dzimtas, tāpat kā redīsi, kāposti, brokoļi un rāceņi. Melnā rutka garša ir assa, nedaudz rūgtena un piparaina – tā stiprumu var salīdzināt ar redīsu vai mārrutku.
Šis dārzenis īpaši populārs ir tautas medicīnā, jo tam piemīt spēcīgas ārstnieciskas īpašības, kuras mūsdienu zinātne pamazām apstiprina.
Melnais rutks un tā vērtība veselībai
Melnajam rutkam ir ļoti augsta bioloģiskā vērtība. Tas satur daudz:
- C vitamīna, kas stiprina imūnsistēmu,
- Kālija, kas regulē asinsspiedienu un sirds darbību,
- Šķiedrvielu, kas uzlabo gremošanu,
- Sēra savienojumu, kas darbojas kā dabiski detoksikatori,
- Fermentu, kas veicina žults izdalīšanos un aknu attīrīšanos.
1. Palīdz aknu un žultspūšļa darbībai
Melnais rutks jau izsenis izmantots aknu un žultspūšļa problēmu mazināšanai. Tajā esošie fermenti stimulē žults sekrēciju, veicinot gremošanu un novēršot žultsakmeņu veidošanos. Tas ir dabisks līdzeklis, ko bieži iesaka pie viegliem aknu darbības traucējumiem.
2. Spēcīgs imunitātes stiprinātājs
Pateicoties C vitamīna un antioksidantu saturam, melnais rutks palīdz stiprināt organisma aizsargspējas, īpaši rudenī un ziemā, kad pieaug vīrusu slimību risks.
3. Dabisks klepus un bronhīta līdzeklis
Viena no populārākajām tautas receptēm ir melnā rutka sula ar medu pret klepu. Šī kombinācija darbojas kā mukolītisks līdzeklis – palīdz šķidrināt krēpas un atvieglo elpošanu.
4. Detoksikācija un antioksidanti
Melnajā rutkā esošie sēra savienojumi palīdz neitralizēt toksīnus organismā un aizsargā šūnas no brīvo radikāļu iedarbības.
Kā melno rutku lietot uzturā?
Melno rutku iespējams lietot dažādos veidos – gan svaigu, gan termiski apstrādātu. Zemāk piedāvājam vairākas idejas, kā to iekļaut savā ikdienas ēdienkartē.
1. Svaigs salātos
Sagrieziet melno rutku plānās šķēlēs vai sarīvējiet un pievienojiet dārzeņu salātiem. Lai mazinātu asumu, pirms lietošanas to var nedaudz apsālīt vai iemērkt ūdenī uz 10–15 minūtēm.
Ideja: Melnais rutks + burkāni + ābols + citronu sula + medus = svaigs, vitamīniem bagāts salātiņš.
2. Rutka sula ar medu
Tradicionāla recepte: nogrieziet melnā rutka augšdaļu, izdobiet vidu, piepildiet ar medu un ļaujiet tam izdalīt sulu pāris stundas. Šo sīrupu lieto pret klepu pa 1 tējkarotei vairākas reizes dienā.
3. Cepts vai sautēts
Melno rutku var arī cept vai sautēt līdzīgi kā kartupeļus vai rāceņus. Cepšanas laikā tas zaudē savu aso garšu un kļūst maigs, pat saldens.
Ideja: Cepts melnais rutks ar timiānu un ķiploku – lieliska piedeva gaļai vai kā atsevišķs ēdiens.
4. Rutka čipsi
Sagrieziet rutku plānās šķēlēs, pārkaisiet ar sāli un olīveļļu, cepiet cepeškrāsnī līdz kraukšķīgi. Veselīgs našķis bez liekām kalorijām.
5. Rutka zupa
Interesanta alternatīva klasiskajām zupām – pievienojiet sarīvētu rutku dārzeņu vai gaļas buljonam, uzvāriet, pievienojiet zaļumus. Sildošs un detoksicējošs ēdiens.
Kam jāuzmanās?
Lai gan melnais rutks ir veselīgs, ir daži izņēmumi, kad to lietot nevajadzētu vai nepieciešama piesardzība:
- Ja ir kuņģa čūla vai gastrīts ar paaugstinātu skābumu – rutka asas vielas var kairināt kuņģa gļotādu;
- Žultsakmeņu gadījumā pirms lietošanas jākonsultējas ar ārstu;
- Bērniem līdz 1 gada vecumam rutku nav ieteicams dot ne sulu, ne ēdienos.
Kāpēc melno rutku iekļaut savā uzturā?
Melnais rutks ir dabisks superprodukts, kas apvieno augstu uzturvērtību ar ārstnieciskām īpašībām. Tas stiprina imunitāti, uzlabo aknu un gremošanas sistēmas darbību, palīdz cīņā ar saaukstēšanos un nodrošina organismu ar antioksidantiem.
Regulāri iekļaujot to savā ēdienkartē, jūs dodat ķermenim vērtīgu dabas dāvanu – bez sintētiskām piedevām, bez blakus efektiem un ar sen pārbaudītu iedarbību.