
1. Skābēti kāposti ar medu
Šie kāposti izdodas ir ļoti sulīgs un kraukšķīgs. Izmanto to medu, kas tev vislabāk patīk.
Kopējais pagatavošanas laiks: 2 dienas
Porciju skaits: 4
Sastāvdaļas:
- 1 kg kāpostu;
- 1 litrs ūdens;
- 1 burkāns;
- 30 grami sāls;
- 15 grami medus.
Pagatavošana:
- Notīrītu burkānu sarīvē. Sagriež kāpostu. Sajauc un izliek burkā.
- Sajauc aukstu ūdeni, sāli un medu. Pārlej dārzeņiem tā, lai tie būtu pilnībā pārklāti.
- Ievieto burku bļodā, pārklāj ar marli un atstāj istabas temperatūrā uz 2 dienām. Aptuveni reizi dienā kāpostus sadursta ar koka irbulīti.
2. Skābēti kāposti katliņā
Gardi, ātri pagatavojami un aromātiski skābēti kāposti.
Kopējais pagatavošanas laiks: 3 stundas
Porciju skaits: 10
Sastāvdaļas:
- 2½ kg kāpostu;
- 1 litrs ūdens;
- 1 burkāns;
- 2 lauru lapas;
- 2 ēdamkarotes sāls;
- 1 ēdamkarote cukura;
- 15 melno piparu graudiņi.
Pagatavošana:
- Sasmalcina kāpostus, bet burkānu sarīvē uz rupjās rīves.
- Katlā uzvāriet ūdeni. Pievieno sāli, cukuru un rūpīgi samaisa. Atdzesē.
- Uz galda izber kāpostus un burkānus. Pievienojiet salauztas lauru lapas un piparu graudiņus. Visu ar rokām samaisa.
- Kāpostus blietējot liek trīs litru katlā. Pārlej ar sagatavoto ūdeni un vēlreiz nospiež.
- Katlu ieliek par to lielākā bļodā vai citā piemērotā traukā. Atstāj istabas temperatūrā uz 10 – 12 stundām.
- Šajā laikā kāposti izdalīs sulu. Kāpostus līdz līdz pašam apakšai sadur ar kociņu, lai izlaistu gāzes.
- Atstāj skābēties vēl uz 2 – 3 dienām. Vairākas reizes dienā sadur ar kociņu, lai iznāk gāze. Gatavos skābētos kāpostus glabā vēsā vietā.
3. Vinegrets ar skābiem kāpostiem
Sastāvdaļas:
- 3 vārītas bietes
- 3 vārīti burkāni
- 3 skābēti vai marinēti gurķi
- 300 -400 g skābētu kāpostu
- 1 -2 sīpoli
- 1 bundž. konservētu zaļo zirnīšu
- Zaļumi (dilles, loki)
- Garšvielas (pipari, sāls, cukurs – pēc vēlēšanās)
- Eļļa (olīvu)
Pagatavošana:
1. Sagriež kubiciņos bietes, burkānus, gurķus.
2. Sasmalcina sīpolus. Skābos kāpostus sagriež smalkāk.
3. Visas sastāvdaļas liek bļodā, pievieno zirnīšus, zaļumus, garšvielas un eļļu pēc vajadzības. (Ja vēlas, var vēl kādu skābu ābolu piegriezt, arī kubiņos).
4. Skābu kāpostu un kartupeļu sacepums
Sastāvdaļas:
- 200 g skābētu kāpostu
- 3 kartupeļi
- 1 sīpols
- 2 olas
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 1 tējkarote paprikas pulvera
- sāls, pipari pēc garšas
- 50 g siera pārkaisīšanai
- skābais krējums un dilles pasniegšanai
Pagatavošana:
- Sīpolus nomizo, smalki sagriež, kāpostiem notecina sulu.
2.Pannā sakarsē sviestu, liek sīpolus un cep 2 minūtes.
3. Tad pievieno notecinātos kāpostus un cep visu kopā vēl 2 minūtes.
4. Kartupeļus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves un liek lielā bļodā, kur pievieno arī kāpostus ar sīpoliem, olas, sāli, piparus un visu rūpīgi sajauc.
5. Masu liek cepamtraukā, pārkaisa ar paprikas pulveri un liek 200 grādu karstā cepeškrāsnī.
6. Pēc 10 minūtēm sacepumu pārkaisa ar sarīvētu sieru un cep vēl aptuveni 5 minūtes.
7. Pasniedz ar liesu skābo krējumu un dillītēm.
5. Skābu kāpostu zupa vistas buljonā
Sastāvdaļas:
- 1 – 1,5 kg skābētu kāpostu ar burkāniem, ķimenēm
- 3 – 5 vistas stilbiņi
- Kartupeļi (pēc izvēles)
- Sāls, melnie pipari, lauru lapas
- Skābais krējums
Pagatavošana:
- Vāram vistas buljonu, pievienojot visas garšvielas – piparus, lauru lapas.
- Tad novāram kartupeļus ar mizu.
- Kad vistas stilbiņi ir izvārījusies, ņemam tos ārā kopā ar lauru lapām un buljonā liekam skābos kāpostus. Receptei izmantojam tos kāpostus, kuros jau ir burkāni, ķimenes, lai nebūtu jāliek atsevišķi.
- Kad kāposti ir mīksti, apmēram pēc divām stundām, atdalām no kauliem gaļu un liekam pie kāpostiem. Turpinam vārīt vēl kādas 10 minūtes.
- Nomizojam kartupeļus. Kartupeļi ir maizes vietā un tie labi sader ar skābiem kāpostiem.
- Var ēst kopā ar krējumu.
Lai Jums labi garšo! Receptes nav autentiskas, kā ideja – izmantotas internetā atrodamās.












