Jau rakstījām, ziemā, kad vasarā uzņemto vitamīnu rezerves pakāpeniski izzūd, ļoti labs veids, kā vairot enerģiju un stiprināt savu veselību ir dīgstu lietošana uzturā. Šoreiz par redīsu dīgstiem. 

Redīss ir viena no vecākajām augu kultūrām un ir plaši pazīstams visā pasaulē. Redīsi nāk no Vidusāzijas centrālajiem reģioniem, bet savukārt kā savvaļas augs tas radies Ķīnā, tiem patīk augt vislabāk mērenā klimata joslā. Jau Grieķijā redīsa izmantošana bija plaša, izmantoja ne tikai redīsa saknes, bet arī diedzētas redīsu sēklas to ārstniecisko īpašību dēļ. Grieķijā redīsu kultūru tik augstu vērtēja, ka pat mēdza tos veidot no zelta.

Diedzētas redīsu sēklas
Diedzētas redīsu sēklas ir dzeltenā krāsā (kas gaismā kļūst zaļgana), tām ir spēcīga redīsam raksturīga garša. Redīsa sēklai dīgstot uzkrājas vērtīgi mikroelementi un vitamīni – C,B grupas vitamīni un karotīns. Redīsu sēklās ir sinepju eļļa – teicams dezinficējošs līdzeklis, kas iedarbojas uz mutes gļotādu, mēli, kuņģi un zarnu traktu, iznīcinot kaitīgās baktērijas. Veicina aknu, žultspūšļa darbību, apetīti un palīdz pie gremošanas.
Tās lieto svaigā veidā, kā piedevu salātiem, sieriem, sviestmaizēm, biezpienam, olām u. c. Kā arī plaši izmantojami visdažādāko zivju un gaļas ēdienu dekorēšanai.

REDĪSI RADISH MOOLI
Raphanus sativus Redīsi Diedzē iekštelpās visa gada garumā uz šķīvja, burkā, kuram uzklāta salvete vai izmantojiet speciālus diedzēšanas traukus. Novietojiet tās tumša vietā, 15 grādos pēc Celsija. Ja trauku atstāsiet tumsā visu laiku, dīgsti būs balti. Sēklu diedzēšana aizņem 4-6 dienas. Var sēt arī augsnē un audzēt augus. Satur vitamīnu C un minerālvielas. Asa garša, kraukšķīgi. Fantastiski salātos. Tik viegli un ātri audzējami! Šo asnu lietošana uzturā uzlabo redzi, muskulatūru. Pilda antiseptiskas funkcijas. Stimulē kuņģa skābes darbību.

REDĪSI SANGO
Redīsu dīgsti ir sārti violeti un tiem ir izteikts aromāts, nedaudz pikanta garša. Tajos ir augsts kālija, kalcija, dzelzs, magnija un fosfora saturs, kā arī vitamīni A, B1,B2 un C. Tie palīdz stiprināt muskulatūru, uzlabo redzi, tiem ir antisepriska iedarbība, kā arī uzlabo gremošanu un vēdera izeju. Lietojot pārtikā diedzētus redīsus, paaugstinās organisma aizsargspējas pret nelabvēlīgu apkārtējo vidi. Tie ir piemēroti, lai novērstu apetītes zudumu vai gremošanas traucējumus. Diedzētus redīsus var lietot mērcēs, suflē, olu ēdienos, ar grillētu gaļu un zivīm, labi garšos kopā ar biezpienu un uz sviestmaizēm, kā arī kopā ar lapu salātiem vai dārzeņu salātos.

REDĪSI DAIKON
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 5-7 dienām. Dīgsti satur vitamīnus (A, B1, B2 un C) un minerālvielas (kāliju, kalciju, dzelzi, magnēziju, fosforu). Dīgstus izmanto salātu un sviestmaižu pagatavošanai, kā arī pie grilētas gaļas un zivju ēdienos. Dīgsti ir patīkami kraukšķīgi.