Noskaidrojuši visu par dīgstu audzēšanu – Ko diedzēt, Kāpēc diedzēt un Kā, apskatījuši gan sēklu, gan graudu diedzēšanu, nu laiks pākšaugu diedzēšanai! Starp populārākajām diedzējamiem pākšaugiem ir Mung pupiņas (sauktas arī par Ķīnas pupiņām, jo tikušas audzētas un lietotas uzturā Ķīnā jau tūkstošiem gadu). Mung pupiņas ir ļoti viegli diedzējamas un tās ir lielisks olbaltumvielu, folskābes un vitamīna C avots.  Diedzētas pupiņas satur niecīgu kaloriju skaitu un salīdzinot par kaloriju iegūtās vērtīgās uzturvielas ir noteikti starp pašiem vērtīgākajiem pārtikas produktiem.

Diedzētas Ķīnas pupiņas
Ķīnas pupiņu dzimtene ir Indija un tiek kultivētas Ķīnā un lielākajā Āzijas teritorijā. Uz šodienu galvenās valstis, kur audzē Ķīnas pupiņas ir Indija un Ķīna. Ķīnas pupiņas ir izdevies izaudzēt arī Oklahomā un Austrālijā. Ļoti populāras arī Filipīnās. Ķīnas pupiņas ir tropiska kultūra, kuras aug tikai siltās klimata joslās. Ļoti plaši izmanto ķīniešu, kā arī japāņu un korejiešu virtuvēs. Pirmoreiz tās tika audzētas 19.gadsimta beigās Amerikā, kā lopbarība.
Tās ir zaļā krāsā ar baltu asnu, tām ir svaiga garšā, kas atgādina zaļos zirnīšus. Bagātas ne tikai ar olbaltumvielām, bet arī minerālvielām. No minerālvielām īpaši bagātas ar magnēziju, kāliju, dzelzi, kalciju. Turpretim ir mazs nātrija un hlora saturs, kas ir svarīgi, ja uzturā vēlas ierobežot sāls daudzumu. Diedzētās Ķīnas pupiņas ir bagātas ar vitamīniem B, B2,B1,B6,E un D. Diedzētas Ķīnas pupiņas bagātas ar lecitīnu un nepiesātinātām taukskābēm, kas ir barība nervu sistēmai. Ķīnas pupiņas uzturā ārsti ieteica lietot jau 5000 gadus atpakaļ. Tās var lietot kā profilaksei pret vēzi, insultu un hipertoniju, kā arī, kā pretindi saindējoties ar toksiskām vielām. Ķīnas pupiņas ir ļoti barojošas, bet nenodara ļaunumu figūrai, kā arī pēc to lietošanas nerodas gāzes, kā no citiem pākšaugiem.
Tās var lietot svaigā veidā vienas pašas vai arī kopā ar rīsiem, kopā ar citiem dārzeņiem. Kā piedevu salātiem, biezpienam, omletēm, sviestmaizēm, zupām un saldajiem ēdieniem.

Diedzētas pupiņas
Pupiņas parastās Phaseolus vulgaris L.
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 4-6 dienām. Dīgsti satur vitamīnus (A,E un C) un minerālvielas (kalciju, dzelzi, kāliju, magniju, fosforu). Ļoti augsts augu valsts olbaltumvielu saturs, daudz šķiedrvielu. Dīgstus izmanto salātu un sviestmaižu pagatavošanai, kā arī dažādos dārzeņu ēdienos.

Diedzētas lēcas
Lēcas Lens culinaris L.
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 2-4 dienām. Dīgsti satur proteīnus, 26% olbaltumvielu, vitamīnus (B1,B2) un minerālvielas (kāliju, fosforu). Dīgstus, un tā kā  lēcu graudiņi ir mazi, tos var izmanto salātu un sviestmaižu pagatavošanai veselus, kā arī pie dārzeņu sautējumiem un zupām.

Diedzētas lēcu sēklas
Par lēcu dzimteni uzskata D-R Āziju un Ziemeļsīriju. Lēcas tiek uzskatītas par vienu no vecākajiem kultūraugiem, kas audzēts jau Senajā Ēģiptē. Toreiz lēcu graudus esot maluši miltos un cepuši no tiem maizi. Par savu plašo izplatību pasaulē lēcas var pateikties Romiešu iekarotājiem, un arī daudz vēlākos gadsimtos no tām pārtikuši dažādu armiju karavīri. Savukārt Grieķijā lēcas uzskatīja par nabadzīgo cilvēku uzturu. Augstākie slāņi neiedomājās ar tām cienāt savus viesus un arī paši uzturā tās nelietoja. Izņēmums bija Hipokrāts – medicīnas tēvs, kurš ieteica lietot lēcas uzturā saviem pacientiem, kuri slimoja ar dažādām aknu slimībām. Lēcas vairāk sāka cienīt un izmantot uzturā 18. gadsimtā Francijā. Lēcas arī uzskata par lielisku gaļas produktu aizstājēju.
Diedzētās lēcu sēklas ir zaļganbrūnā krāsā ar baltu asniņu. Pēc garšas tās ir nedaudz saldas, atgādina zirņus vai pupiņas, jo tāpat piederīgas pākšaugu dzimtai. Tādēļ dažādības pēc zirņu vai pupiņu vietā var izmantot lēcas.
Lēcas ir spēkbarība diabētiķiem. Arī barība nerviem, jo satur vitamīnu B. Var lietot kopā ar kartupeļiem, dārzeņiem, salātiem, var papildināt mīklas izstrādājumus, jo satur pilnvērtīgas olbaltumvielas.
Lēcas satur vairāk olbaltumvielas un ogļhidrātus nekā citi pākšaugi, kā arī kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi, A, PP un B grupas vitamīnus.
Diedzētas lēcu sēklas var lietot svaigā veidā, kā piedevu salātiem, omletēm, sieriem, sviestmaizēm un zupām.

Soja
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 3-4 dienām. Dīgsti satur daudz proteīnu, vitamīnus(B2, B1) un minerālvielas. Dīgsti piemēroti sviestmaižu un salātu pagatavošanai.