Islandes ķērpis ir 10-14 cm augsts krūmveidīgs augs, kas raksturojas ar zarainām daivām. Islandes ķērpja daivu virspuse olīvbrūna vai brūngani pelēka, bet apakšpuse bāli pelēka. Daivu apakšējās daļas lapiņas ir iesarkanas. Gar Islandes ķērpja daivu malām ir daudz ļoti sīki izaugumi. Izvelkot ķērpi no sūnām tam ir pamanāma sarkana kājiņa. Augs aug smilšainās augsnēs, izplatīts ziemeļos, smilšainos mežos, tundrā un kalnos.

Islandes ķērpis ir vērtīgs ārstniecības augs. Tas satur usnīnskābi, cetārskābi, lihenīnu, ēteriskās eļļas cukurus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Dēļ tā vērtīgā sastāva, Islandes ķērpis ir viena no spēcīgākajām dabiskajām antibiotikām, kas ir sastopama dabā. Islandes ķērpi lieto klepus, angīnas, bronhīta, nieru, urīnpūšļa u.c. iekaisumu gadījumos. Lieto arī gremošanas uzlabošanai un ēstgribas veicināšanai.

Islandes ķērpja tēja ir rekomendējama saaukstēšanās un gripas gadījumos, ko pavada klepus.
Islandes ķērpja tēja ir rūgta. Tādēļ iesakam vispirms ķērpi pamērcēt aukstā ūdenī un tikai pēc tam pagatavot tēju. Tēju var saldināt ar medu, kas dos papildus iedarbību un uzlabos garšu. Lietojot Islandes ķērpi lielos daudzumos var parādīties nevēlams efekts – caureja. Tā pazudīs samazinot uzņemto Islandes ķērpja tējas devu.
Pagatavo: 1 ēdamkaroti tējas aplej ar verdošu ūdeni (200 ml), nosedz, ļaut ievilkties 10 minūtes, vari pievienot medu lai mazinātu ķērpja radīto – rūgto garšu.