kāļi.jpg">kāļi-300x186.jpg" alt="kāļi" width="498" height="309" srcset="https://musudarzs.lv/wp-content/uploads/2016/06/kāļi-300x186.jpg 300w, https://musudarzs.lv/wp-content/uploads/2016/06/kāļi.jpg 700w" sizes="(max-width: 498px) 100vw, 498px" />

Senie grieķi un romieši kāļus uzturā lietoja jau dažus gadsimtus pirms mūsu ēras.

Kālis ir šķiedrvielām bagāts dārzenis, tā saucamais krustziežu dzimtas augs. Tas ir lielisks enerģijas avots, jo sastāvā ir dabiskie cukuri (glikoze un fruktoze) un cietes. Bez tam kāļi satur olbaltumvielas, ogļhidrātus, minerālvielas (kāliju, sēru, fosforu, dzelzi), pektīnus, ēteriskās eļļas, nedaudz karotīnu, nikotīnskābi, tiamīnu un riboflavīnu. Bagāti ar C vitamīnu, satur arī B1, B2 un PP vitamīnus.

Uzturā izmantojami nepārauguši kāļi, kamēr tie nav kļuvuši koksnaini. Svaigi kāļi ir nedaudz sīvu garšu, tāpēc tos visbiežāk izmato zupās sautējumos. Lai noņemtu sīvumu, pirms vārīšanas vai sautēšanas var apliet ar verdošu ūdeni, tas palīdz atbrīvoties no sīvuma. Kāļu sulu lieto uzturā, lai papildinātu vitamīnu devu organismā.
Kāļi uzglabāšanas laikā ļoti ilgi saglabā C vitamīnu, taču izvārītiem kāļiem pēc 3 stundām C vitamīns pilnīgi noārdās. Kālis tiek uzskatīts par īstu ziemas dārzeni, jo ir salcietīgs un var tikt uzglabāts uz lodžijas vai balkona, arī pagrabā. Parasti uzturā izmanto dārzeņa saknes.

Kāļi veicina gremošanu un nomāc pūšanas procesu zarnās, uzlabo asinsrites sistēmas darbību. Sastāvā esošais dzelzs lieliski palīdz organismam papildināt dzelzs krājumus anēmijas gadījumā, kā arī lieti noder pret aterosklerozi un plaušu iekaisumiem. Pieder tiem diētiskajiem produktiem, kas mīkstina vēdera izeju. Kālim piemīt arī urīndzenošas un atkrēpošanu veicinošas īpašības. Ieteicams akūta gastrīta, enterīta, kolīta gadījumā. Ārstnieciskā nolūkā ēd saknes, lieto sulu, ko pēc garšas var jaukt arī ar citām sulām, bet tas jādara piesardzīgi, vērojot mazuļa organisma reakciju un, protams, uzsākot ar nelielu sulas daudzumu – jāņem vērā, ka svaigi spiestas sulas ir ļoti koncentrētas, tāpēc, piemēram, bērniem līdz 1,5 gadu vecumam ieteicams uzturā lietot tikai atšķaidītas sulas. Sula jāgatavo tieši pirms lietošanas! Reizēm izmanto arī auga virszemes daļu – lakstus. Zīmīgi, ka kāļus pielieto arī ārīgi – sarīvētus kāļus liek uz slikti dzīstošām brūcēm, bet sulas kompreses izmanto pie apdegumiem un ādas slimībām (kāļiem piemīt spēcīga pretmikrobu iedarbība).

Kālis ir viens no produktiem, kas tiek ieteikts alerģisku bērnu uzturā – retāk izraisa alerģiskas reakcijas. Neiesaka lietot slimnieku uzturā, jo novērots, ka kāļi var izraisīt cilvēka gremošanas orgānos gāzu rašanos. Bērniem zaļi kāļi ir noderīgi zobu stiprināšanai.

Kāļus var ēst svaigus, cept, vārīt, sautēt, var gatavot arī pildītus kāļus. Prasmīgas saimnieces kā garšvielu izmanto pat kāļu lakstus (piemēram, salātos), savukārt kaltētus kāļa lakstus liek klāt zupām un mērcēm. Sasmalcinot kāļus skaidiņās, tos var arī skābēt, gluži kā kāpostus. Jebkura dārzeņu zupa un sautējums būs gardāki, tiem pievienojot kāli. Lieliski sader, vārot to kopā ar kartupeļiem, bet var arī izvārīt tikai kāli un sagriezt to šķēlītēs – var būt laba piedeva gaļas ēdieniem.

DALĪTIES
Iepriekšējais rakstsKĀ PELNI VAR PALĪDZĒT TAVAM DĀRZAM?
Nākamais rakstsSvaigi salāti uz palodzes
Interese par dārzu un dārza darbiem Robertam bija jau no bērnības. Tieši tādēļ mācījies Bulduru Dārzkopības vidusskolā. Šobrīd strādā sabiedriskajā ēdināšanā, bet par dārzu neko nav aizmiris. Viņš arī zināšanas pielieto praksē. Viens no Musudarzs.lv idejas autoriem.