courgette

Cukīni nav īpaša ķirbjaugu suga, bet drīzāk dārzeņ ķirbja augļa noteikts attīstības brīdis. Itāļu valodā vārds zucchanozīme ķirbis, savukārt kabaci jeb neizaugušo ķirbi sauc zucchini.
Tautā pieņemts,ka tumši zaļie līdz 20cm garumā, ir cukini,bet gaiši zaļie,dzeltenie vai pavisam baltie un svītrainie,ir kabači

Uz tumši zaļā fonā skrambas un saspiedumi ir grūti saskatāmi, tādēļ šīm šķirnēm ir garāks realizācijas laiks.       Uz gaiši zaļiem vai baltiem augļiem jau dažas stundas pēc ražas novākšanas kļūst redzami visi mehāniskie bojājumi. Tomēr, vācot akurāti, ir iespējams piedāvāt arī ļoti augstas kvalitātes baltus kabačus.
Vismazāk pērk, piedāvā un audzē šķirnes ar dzeltenas krāsas augļiem.
Šķirnes ar svītrainiem augļiem tirgū nav pieprasītas, kaut gan to augļi ir ļoti izskatīgi;

Kabačus sējam pa vienai sēklai podiņos, aprīļa vidū.Pēc mēneša tie ir gatavi stādīšanai laukā .Pirms izstādīšanas tos pa dienu nesam laukā ,aizvējā,norūdīt.Iznesam uzliekam segumu,lai rūdās..Pa nakti iekšā nenesam ,jo tas ir darbietilpīgi.Apsedzam ar vairākām kārtām agrotīkla tikai uz nakti.Pēc trim dienām stādam laukā.Ja ir salnas,apsedzam.
Kabačus un citus ķirbjveidīgos var sēt arī pa tiešo ,uz lauka.Zemes temperatūrai jābūt vismaz 21 grādam,pretējā gadījumā,sēklas aukstumā sapūst,nedīgst.Vēl viens labs paņēmiens ir sēklas iediedzēt.
Ja nav podiņu,zemes,siltumnīcas kur izaudzēt dēstu,tad ķirbju vai kabaču sēklas uzberam uz mitras salvetes un ļaujam sadīgt asniņam .Salvete visu laiku jāmitrina.sadīgšana notiek ātri apm 3 dienās.Pēc tam asniņus stādam siltā zemē,ar asniņu uz leju,palaistam,ja ir ļoti sausa zeme.Ja to nav daudz,var apsegt ar kādu segumu,vai uzlikt uz iestādītā auga plastmasas pudeli ar nogrieztu galu.
Lai kabačus varētu ēst visu vasaru,līdz oktobrim,un pat novembrim,tie regulāri ir jānovāc.Mēs vācam 3-4 reizes nedēļā.Griežam augļus ar nazīti.Ja ir par daudz saražojuši,arī vācam un atdodam govīm[viņām ļoti garšo],ja laikus nenogriezīsi,kabacim nebūs spēka veidot nākamos augļus un tas beigs ražot.,Visu vasaru cītīgi uzmanot,lai nepāraug ,ražu no viena un tā paša kabača var vākt ļoti ilgi.Vienai ģimenei vajag 2 kabaču dēstus, jo no sākuma jau tos ēd,bet pēc tam ir citi labumi.
Kabačus stāda augļu dienās,bagātīgi mēslotā laukā.Starp un blakus tiem neko nestāda,jo tie veido lielu krūmu ar plašu sakņu sistēmu.Nekādā gadījumā blakus laukā nevar stādīt kartupeļus,jo tiem nepatīk to sabiedrība.
Nākošreiz ķirbjaugus šeit varam stādīt tikai pēc 4-5 gadiem.Jāievēro augu seka-tas priekšnosacījums visai bioloģiskajai [un ne tikai]dārzeņkopībai.
Mūsu saimniecība vāc un pārdod arī cukini ziedus.Citreiz ar visiem,maza izmēra,6 cm gariem auglīšiem,citreiz tikai ziedus,kurus raujam no tukšajiem [nav aizmetušies.]
Ja noraujam par daudz šos cukini bērniņus,tad reizēm pietrūkst tādu cukini vai kabaču,kuri ir 20 cm gari,tāpēc audzējam vienu lieku rindu[ap 100 stādiem] mini cukini un ziediem.Bēbīšu lauku apskatam katru dienu,jo tie nedrīkst pāraugt.Peļņas ziņā ienesīgāki ir tieši šie-mini …tikai nevar prognozēt pieprasījumu,jo ne pēc mums restorāni sastāda ēdienkartes.
Uzturvērtība šiem mini ir augstāka nekā lielajiem.

Kabačus nedrīkstētu pāraudzēt, tad tie zaudē uzturvērtību un nav vairs tik garšīgi. Kabača izmēriem nevajadzētu pārsniegt 4-5 cm diametrā, 10-20 cm garumā – tad to var novākt un lietot uzturā.

Nelielus dārzeņus nevajag   mizot, jo jauno kabaču un mizā ir vielas, kas uzlabo matu un nagu veselību. Taču, ja dārzenis jau paaudzies lielāks un tā miza kļuvusi biezāka, labāk to nomizot, jo tā būs pārāk cieta.
Savukārt mīkstums ir pilns ar karotīniem un antioksidantiem, kas stiprina centrālo nervu sistēmu, bet šajos dārzeņos esošajām šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.
DALĪTIES
Iepriekšējais rakstsKo darīt ja dārzu apsēduši gliemeži?
Nākamais rakstsPadziļinātāk par tomātiem!
Interese par dārzu un dārza darbiem Robertam bija jau no bērnības. Tieši tādēļ mācījies Bulduru Dārzkopības vidusskolā. Šobrīd strādā sabiedriskajā ēdināšanā, bet par dārzu neko nav aizmiris. Viņš arī zināšanas pielieto praksē. Viens no Musudarzs.lv idejas autoriem.