Ne vienmēr pieejami līdzekļi kvalitatīvas sēklas iegādei, bet ja jums pagrabā glabājas jau esoša kartupeļu sēkla, tomēr zināt ka ne pietiekamā daudzumā, varat mēģināt savairot nepieciešamo daudzumu. Protams tas neizslēdz ka raža būs tik pat bāgātīga, bet visu rūpīgo veicot, dārziņš tukšā nepaliks.
Ar gaismas asniem

Pavairošanai ņem jauno asnu uz kartupeļa bumbuļa, kam ir neliela stublāja veids ar lapām un saknītēm. Šādu asnu sauc par dzinumu. Atdalīts no mātes bumbuļa un iestādīts, tas var augt un dot ražu kā patstāvīgs augs.
Dīgstu diedzēšanai kartupeļus siltās telpās novieto aprīļa sākumā, tad asnus var noņemt līdz pat astoņām reizēm. Aukstākās vietās kartupeļus sāk diedzēt aprīļa beigās un līdz pat maija beigām dīgstus noņemot līdz divām reizēm.
Kartupeļus ieliek mitrā augsnē, kūdrā, skaidās un parādoties asniem, regulāri laista. Piemērotākā temperatūra asnu ieguvei ir no +14 līdz +22 grādiem pēc Celsija. Piemērotos apstākļos pēc 7 – 15 dienām parādās 5 – 12 cm gari asni ar lapām un saknēm. Šajā laikā asnus atdala no kartupeļu mātes bumbuļa un glabā no salnām pasargātā vietā. Šādus asnus uzglabājot vēlams apbērt ar kūdru vai augsni. Ja vēlaties iegūt maksimāli daudz šādu stādu, dzinumus nedrīkst nolauzt. Tie jānogriež, atstājot asnam tādu kā celmiņu, kuram veidosies jauni pumpuri. Noņemto dīgstu vietā pēc 2 – 7 dienām parādīsies jauni. Protams jāievēro arī šķirņu īpatnības, jo dažādām ataugšana nav vienādi strauja. Apsakņotos dzinumus laukā izstāda pēc salnām. Stādīšanai der arī mātes bumbuļi ja tiem nav nolauzti asni.

Ar tumsas asniem

Dēstu izaudzēšanai no ēnā diedzētiem asniem var izmantot uz pārtikas bumbuļiem izveidojušos asnus. Kad asni sasnieguši 2 – 7 cm, tos nolauž un iestāda podos. Pēc 25 – 30 dienām attīstās nelieli augi, kas gatavi izstādīšanai laukā.

Ceru dalīšana

Cera dalīšana ir lauka apstākļos izaugušo dīgstu vienreizēja atdalīšana. Ceru dala kad dīgsti sasnieguši 6 – 12 cm garumu. Šai laikā tiem ir saknītes, un no viena cera var atdalīt vienu vai divus dīgstus. Apstrādātajiem ceriem vēlams dot slāpekļa virsmēslojumu.

Stādīšana ar bumbuļu galotnītēm

Virsotnītes var griezt no pārtikas kartupeļu bumbuļiem. Ja pavasarī izstāda laukā un pienācīgi kopj, tas var dot labu ražu. Sagatavojot ziemas sākumā, virsotnītes griež ne plānākas par 2 cm. Pavasarī stādīšanai var sagatavot arī plānākas virsotnītes, tomēr zem acs jābūt ne mazāk kā 0,5 cm kartupeļa baltās daļas. Griezuma vietas siltā un mitrā telpā ātri apžūst, veidojot korķa kārtu, tādejādi virsotnītes labi glabājas. Kad griezuma vietas pārkorķojušās, virsotnītes glabā tāpat kā pārējos kartupeļus + 2 līdz +3 grādu temperatūrā.

Stādīšana ar bumbuļu daļām

Kartupeļus griež gareniski tā, lai tā saucamās acis paliktu abās bumbuļa pusēs. Ļoti lielas puses var griezt sīkākos gabaliņos ar vienu vai divām acīm. Diedzētus bumbuļus iesaka griezt stādīšanas dienā, bet nediedzētus 7 – 10 dienas pirms stādīšanas, lai uz griezuma vietas izveidotos korķa kārtiņa.