Aronija melnaugļu – Aronia melanocarpa L. – Aronia ir 1,5 – 3 m augsts rožu dzimtas krūms. Lapas pamīšus, vienkāršas, otrādi olveida vai ovālas, ar zobainu malu. Ziedi balti vai rožaini, sakopoti vairogveida ziedkopās. Zied maijā. Savvaļā aug Ziemeļamerikā. Krūmu, audzē ari kā krāšņumaugu. Pavairo ar stratificētām sēklām, spraudeņiem un atvasēm. Ziedi balti, čemurveida ziedkopā.

Aronijas jeb melnās pīlādžogas ievāc, kad tās ir pilnīgi nogatavojušās — miza ir blīva, mīkstums melns, sula tumši rubīnsarkana. Augļi ienākas septembrī, 1-1,5 cm diametrā, melni, sulīgi. Lieto ievārījumam, konservēšanai, vīniem. Tajos ir P, un PP vit., B grupas vit., karotīns, cukuri, organiskas skābes, miecvielas, mikroelementi u.c. Svaigus var uzglabāt 30—45 dienas.  Augļu ķīmiskais sastāvs atkarīgs no klimatiskiem un citiem augšanas apstākļiem. Gatavi augļi satur apmēram 80% ūdens un 20% sausnes. Tajās maz cukuru, mēreni daudz pektīnvielu, organiskās skābes, īpaši daudz P un C vitamīna, mēreni daudz B2 vitamīnu, daudz A vitamīna, provitamīnu, karotinoīdu, miecvielu, minerālvielu u.c. savienojumi.

Kā liecina zinātniskie pētījumi, aroniju sula paplašina asinsvadus un pazemina arteriālo asinsspiedienu. Tādēļ to ar labiem rezultātiem var lietot hipertonijas slimnieki.
Aronijas nav ieteicams lietot gastrīta slimniekiem, cilvēkiem ar paaugstinātu skābes saturu kuņģī, kā arī slimniekim, kas sirgst ar divpadsmitpirkstu zarnas čūlu.

Medicīniska nozīme ir gan svaigiem augļiem, gan sulai un ieguves atkritumiem — čagām. Izklājot plānā kārtā tumšā vēsā vietā, kuras temperatūra ir +5°C, augļus var saglabāt svaigus divus mēnešus. Līdzvērtīga svaigiem augļiem gan pēc ķīmiskā sastāva, gan lietošanas ir aroniju sula, kas satur apmēram, 5% P vitamīna. Izžāvējot izspaidas, iegūst produktu, kurā P vitamīna ir pat līdz 20%.Tas ir īstens P vitamīna koncentrāts.

Aronijas augli, to sula izmantojami par P vitamīna avotu astēnijas, mazasinības, hipovitaminozes sākumstadijas un aterosklerozes gadījumā kā asinsspiedienu pazeminošu un organismu nostiprinošu līdzekli, ordinē tireotoksīkozes slimniekiem.

Sula paplašina asinsvadus, pazemina arteriālo asinsspiedienu hipertoniskas slimības I un II stadijā, nostiprina asinsvadu sieniņas un mazina to caurlaidību. Klīniskā pētījumā pierādīts, ka, lietojot ik dienu pa 50 ml svaigas sulas 3 reizes dienā 30 min pirms ēšanas, jau pēc 10. – .12 dienām 75% hipertonijas slimnieku slimības I un II stadijā uzlabojas pašsajūta, izzūd vai samazinās galvassāpes, uzlabojas miegs, paaugstinās darbaspējas normalizējas arteriālais asinsspiediens. Ārstēšanās kurss ar svaigu sulu ilgst 10 — 30 dienas. To atkārto ik pēc 1 – 2 mēnešiem. Sulas vietā var lietot augļus. To reizes deva ir 100 g.

Aronijas dienu pirms sulas gatavošanas ievieto ledusskapī saldējama kamerā, lai tās sasaltu, jo tad ir vieglāk izmalt gaļas maļamajā mašīnā un iegūt sulu. Sulu pilda pudelēs un sterilizē 12—15 min. verdošā ūdenī. Tai pēc garšas var pievienot arī cukuru.
Parasti aroniju sulu izmanto kā piedevu citai sulai, jo tā ar savu īpatnējo sīvo garšu bagātina saldo augļu sulas, piemēram, bumbieru sulu.

Zinātnieki ir izpētījuši, ka melnās aronijas ir viens no bagātīgākajiem antioksidantu avotiem. Ogās ir koncentrēts selēns, kas būtiski nepieciešams imūnsistēmas darbībai. Skandināvijas valstīs un arī Amerikā aronijas kā veselību nostiprinošs palīgs cīņā pret novecošanos un slimībām ir celtas goda vietā.

Vecos aroniju zarus saīsina par trešdaļu vai pat par pusi no kopējā garuma. Pavasarī tie veidos jaunus dzinumus, uz kuriem ogu togad nebūs, bet raža veidosies no nenogrieztās zariņa daļas pumpuriem. Kopumā raža nākamajā gadā būs mazāka, toties pēc tam lielākas un skaistākas ogas.  Ja kāds stumbrs pavisam savecojis, to var nozāģēt līdz pašai apakšai. Savukārt kaitinoši lielu un izgāzušos krūmu droši var zāģēt tik zemu, kā zāģis ļauj, atstājot pussprīdi garus stumbenīšus virs zemes. Pavasarī krūms ataugs, bet vasarā atstāj tos, kas spēcīgāki, un nīkulīgos izretina.  Šādi atjaunots krūms neražos aptuveni divus gadus, taču pēc tam būs gan spēcīgs un kompakts krūms, gan skaistas ogas un liela raža. Speciāliste iesaka pakāpeniski nomainīt ražojošos dzinumus, katru gadu vai ik pārgadus izzāģējot kādu veco zaru vai īsinot dzinumus. Paņēmiens nogriezt aronijas līdz pus stumbram, kā to nereti pasāk, neattaisnojas. Ja zāģē stipri, to dara līdz zemei, bet, ja mazliet piefrizē, īsina dzinumu galus.

Ielāgo! Aronijas augļus un sulu nedrīkst lietot hiperacīda gastrīta, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimnieki, cilvēki ar paaugstinātu skābes saturu kuņģī un izteiktu arteriālu hipotensiju. Jāņem vērā, ka aronijas pastiprina arī kuņģa skābes sekrēciju un nav ieteicamas kuņģa iekaisuma, divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, gastrīta un pazemināta arteriālā asinsspiediena gadījumā.